Toto je bezplatná zkušební verze

Historická data o počasí pro Basilej mohou být stažena bezplatně a bez jakýchkoli omezení.

Nejste přihlášeni. Pokud jste si již zakoupili history+, přihlaste se log in.

Více informací o history+

Proměnná

Agregace času

Vyberte parametr

Select Location

history+ umístění (0/0)
Zákazníci s 2history+3 mohou vidět své aktivní polohy zde. Přístup zůstává aktivní na 1 rok. Basilej je dostupný pro bezplatné ohodnocení.
Vzorek

Předpověď klimatu

Diagram klimatických předpovědí ukazuje vývoj teploty vzduchu, srážek a standardizovaných klimatických indexů pro různé emisní scénáře použité ve zprávě IPCC do konce století.

Čtyři různá časová období (referenční období 1979 - 2019 a období 2020 - 2049, 2045 - 2074 a 2070 - 2099) jsou zobrazena v diagramu pro čtyři různé emisní scénáře (RCP2.6, RCP4.5, RCP6.0 a RCP8.5). V rozhraní lze zvolit roční a měsíční časové agregace. Diagram se skládá z několika různých krabicových grafů, které představují možný rozsah hodnot jednotlivých parametrů. V tomto diagramu je meziroční variabilita reprezentována rozpětím boxplotů.

Boxplot je standardizovaný způsob zobrazení rozložení dat na základě pěti standardizovaných čísel (minimum, první kvartil, medián, třetí kvartil a maximum)

  • Medián (50. percentil) je znázorněn černou vodorovnou čarou v každém rámečku.
  • První (25. percentil) a třetí (75. percentil) kvartil je znázorněn samotným rámečkem.
  • Minimum (0. percentil) a maximum (100. percentil) představují nejnižší a nejvyšší datový bod bez odlehlých hodnot a jsou zobrazeny jako metličky nad a pod rámečkem.
  • Odlehlé hodnoty jsou zobrazeny samostatně jako otevřené kruhy.

  • Jak by měly být diagramy interpretovány?

    Počet tropických nocí v Basileji pro scénář RCP8.5 (nejhorší scénář) v období 2070-2099 je v průměru 35 ročně (mediánová hodnota). Pravděpodobnost dosažení 35 a více tropických nocí za rok je tedy pro konkrétní scénář a časové období 50 %. Pravděpodobnost dosažení 41 tropických nocí za rok v Basileji pro časové období 2070-2099 je 25 %, protože třetí kvartil (horní konec pole) má hodnotu 41. Minimální hodnota krabicového grafu je 13, což znamená, že pravděpodobnost dosažení méně než 13 tropických nocí za rok je téměř nulová.

    Zpět nahoru