Popolcový dážď v Mexico City

Vulkán Popocatépetl už niekoľko dní striedavo chrlí popol, paru a plyn, ktoré sú viditeľné aj na našich meteorologických mapách.

Vzhľadom na opakujúce sa udalosti možno očakávať ďalšiu sopečnú činnosť, dokonca erupciu a ďalšie následky, preto sa má obyvateľstvo teraz pripraviť na evakuáciu.

Sopka sa nachádza približne 90 kilometrov juhovýchod od hlavného mesta Mexika, Mexico City. Počet obyvateľov v blízkosti sopky je preto vysoký. Dôsledky jej činnosti sa týkajú až 25 miliónov ľudí. Kvôli zvýšenému množstvu prachových častíc a zlej kvalite ovzdušia musel byť ochromený školský systém a letecká doprava, pretože častice popola sú badateľné najmä vo vyšších vrstvách atmosféry. Sopky tiež produkujú najmä sírny plyn. Tento jav sa dá veľmi dobre pozorovať na našich meteorologických mapách, na ktorých je ešte včera veľmi dobre vidieť rozsah postihnutej oblasti. Sopku si môžete pozrieť aj v sekcii našich webových kamier, kde je veľmi dobre vidieť oblak prachu.

Aj v našej history+ môžete jasne vidieť následky erupcií. V Mexico City sa zvýšila koncentrácia prachových častíc a sírnych plynov a zvýšil sa aj index kvality ovzdušia.

Odborníci môžu sledovať očakávaný smer mraku pomocou našich trajektórií.

Všetkým postihnutým ľuďom v Mexiku: Zostaňte v bezpečí!

Napísať komentár

Na komentovanie článkov potrebujete mať meteoblue účet
Späť nahor